Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Wednesday, September 10, 2014

¡Escuela!

Moikka! Nyt on koulu lähteny käyntiin ja voin rehellisesti sanoa että en ymmärrä opetuksesta mitään.Ymmärrän pieniä asioita mutta kokonaisuudet menevät ihan ohi. Ekonomian ope sano että ei kannata stressata, nää arvosanat ei vaikuta mihinkään Suomessa. Se sano tunnin jälkeen myös että eka rauhassa opettele espanja ja sitten vasta kannattaa keskittyy itse kouluaineisiin. Opettajat on täällä tosi kivoja ja avuliaita. Kaikki yrittää mahollisimman paljon auttaa ja esimerkiks atk-ope tulee koko ajan kysymään että ymmärsinkö ja pitäskö puhua hitaammin jne. Ainoastaan yks ope puhuu paikallisella murteella ja se on (tietysti) matikan ope. Ei se kuitenkaan haittaa, matikka on suurimmaks osaks numeroita niin kyl se menee.

Tänään oli kyllä maailman oudoin espanjan tunti. Mulla oli siis eka tunti espanjaa ja menin luokkaan ihan normisti ja istuin alas. Sitten kun katoin taululle niin se ope kirjotti ''Kalevala'' ja aluks luulin et olin vaan nii väsyny että näin väärin mut mun yllätykseni en ollu. Sen jälkeen se piirs Suomen kartan siihen viereen ja kirjotti ''Finlandia''. Sit se otti sen laukusta kirjan joka oli (yllätys yllätys) Kalevala. Sen jälkeen se käveli mun luokse ja sano että se tykkää Kalevalasta tosi paljon ja haluais että kerron siitä luokalle. Tuntu et tää oli se hetki johon Suomen koulutusjärjestelmä oli valmistellua mua mun koko elämän ajan. Well, kerroin niille Kalevalasta ja miten se synty. Sen jälkeen me keskusteltiin mitä kulttuurista vaikutustu Kalevalalla on ollut (esim. Taru Sormusten Herrasta jne.). Oli kyllä jännä tunti. Kun oltiin käyty läpi Kalevalaa niin seuraava aihe oli suomenkielen lausunta/rakenne. Opettaja oli erityisen kiinnostunu aakkosista ja sanoista. Multa kysyttiin että miten sanotaan ''Profesor'' suomeksi ja sanoin ''Professori''. Sen jälkeen luokka lausu sen sanan ja sekin on outoo koska nää osaa lausuu suomee melkeen täydellisesti. Ainoo mikä tuottaa vaikeuksia on ä ja ö (Elias Lönnrot on esimerkiksi Elias Lonnrot).  Muuten se on niille tosi helppoa, koska lausunta on niin samanlaista.

Vaikka en ymmärrä opetuksesta paljoo niin koulu on silti kivaa. Luokkakaverit auttaa parhaansa mukaan (vaikka kukaan ei englantia puhukkaan) ja opettajat myös. Oon luvannu antaa monille oppilaille tukiopetusta englannissa. Vaikka täällä ei puhuta paljon englantia niin ihmiset on silti innokkaita oppimaan. Välitunneilla kun kävelen käytäväillä niin monet huutaa ''Jaakko'' tai ''Finlandia'' ja en muista ikinä niiden ihmisten nimiä. Tää on huono sillä mun pitää aina vastata. Mun oman kokemuksen mukaan 50% Espanjan miespopulaation nimistä on ''Nacho'' joten yleensä jos en muista jonkun nimeä turvaudun vastaamalla ''Nacho!''.

Ainoa asia mikä (varsinkin sillon kun oon tosi väsyny) käy korvaan on mun sukunimen lausunta täällä. Joka tunnin alussa on nimenhuuto ja 99% ajasta mun nimen kohalla opettaja sanoo ''Jaakko Turha''. Tämä johtuu siitä että J=H. Etunimen ne on oppinu hyvin sanoo mutta sukunimeä ei. Onneks vaan suomalaiset tajuu ton.

Koulupäivät on täällä 8.30-13.30, eli suomeen verrattuna aika lyhyet. Perjantai on ainoa poikkeus (8.30-14.30.). Mun yks kaveri täällä on enkunopettajan poika (äiti puoliks amerikkalainen ja puoliks ranskalainen) ja se lainas mulle tosi monen eri sitcomin tuotankokausii. Täällä kuulee niin vähän englantii että iltasin yleensä katon aina sitcomeja enkuksi espanjankielisillä teksteillä. The Big Bang Theory on tällä hetkellä vika asia minkä nään ennenku nukahan. Mutta nyt ollaan menossa uimaan joten hasta luego!(Jälkiruuat on täällä tosi hyviä)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hi! The school has officially started and I can honestly say that I don’t understand anything from the teaching. I mean I understand little things but the big pictures just go over my head. The teacher of economy said that I shouldn’t stress, the grades I get here don’t affect my studies in Finland at all. She also said after class that my first priority is to learn Spanish and after that concentrate on the actual subjects. The teachers here are really nice and helpful. Everyone is so eager to help me for example my IT-teacher comes to ask me all the time if I understood or should she speak more slowly etc. Only one teacher speaks with the local accent and that’s (of course) my math’s teacher. It doesn’t really matter though, math is for the most part numbers so it’s ok.

Today was one of the weirdest Spanish classes I’ve ever had. The first class in the morning was Spanish and I went to the class normally and sat down. When I looked at the blackboard the teacher had wrote ‘’Kalevala’’ and at first I thought I was just so tired so I read again and turns out I wasn’t. After writing Kalevala he draw a map of Finland and wrote ‘’Finlandia’’. Then he took a book from his bag and it was (surprise surprise) Kalevala. After that he walked over to me and said that he really likes Kalevala and he would like me to tell about it to the class. I felt like that was the moment that the Finnish education system had been preparing me for for my whole life. Well, I told them about Kalevala and how it was created. After that we discussed what cultural impact it has had (The lord of the rings for example). It was a pretty funny class. After we had gone through Kalevala we talked about the pronunciation and construction of the Finnish language. He was especially interested in the alphabets and the words. I was asked how one says ‘’Profesor’’ in Finnish and I said ‘’Professori’’. After that the class repeated that word and it’s really weird, they pronounce Finnish almost perfectly. The only thing that causes difficulties is ä and ö (Elias Lönnrot is for example Elias Lonnrot). Otherwise it’s really simple for them cause the pronunciation is so similar.

Although I don’t understand the teaching the school is still nice. My classmates try to help as much as they can (Even though no one speaks English) and the teachers too. I've promised to a lot of students to tutor them in English. Even though they don't speak much English here they are still very motivated to learn. When I walk on the hallways during recess people shout ‘’Jaakko’’ or ‘’Finlandia’’ and I never remember they’re names. Based on my own experience here half of the male population is called ‘’Nacho’’ so if I don’t remember someone’s name, ‘’Nacho’’ is the name I go with.

The only thing I find frustrating/slightly funny is the way they pronounce my last name. In the beginning of every class there is a roll call and 99% of the time the teacher says ‘’Jaakko Turha’’. For those who don’t understand Finnish, Turha means useless. They say it like that because J=H. My first name is easy for them but my surname isn’t.


The schooldays are from 8.30 to 13.30 which compared to Finland are pretty short. Friday is the only exception (8.30-14.30). One of my friends here is a son of an English teacher (The mom is half American half French) and he lent me many sitcoms. One hears so little English here so at night I usually watch sitcoms with Spanish subtitles. The Big Bang Theory is currently the last thing I see before falling asleep. But now we’re going swimming so hasta luego!


0 comments:

Post a Comment